Die Jahreszeiten – Joseph Haydn

Laden Evenementen

 

Toonkunstkoor Caecilia Zwolle voert het oratorium Die Jahreszeiten van Joseph Haydn uit, met het Orkest van het Oosten en solisten Johannette Zomer (sopraan), Marcel Reijans (Tenor) en Marc Pantus (Bas).

Het werk van de grootmeester straalt uit dat het aardse leven goed is: opkomende zon, vogels, storm, een vrolijk drinkgelag.

Haydn werd aangespoord tot het componeren van dit werk door het grote succes van zijn voorgaande oratorium, Die Schöpfung (1798), dat op dat moment in heel Europa opgevoerd werd. 

Baron Gottfried van Swieten, de zoon van de beroemde Nederlandse hofarts aan het keizerlijke hof in Wenen, die ook in Mozarts carrière een grote rol speelde, schreef voor beide werken het libretto. 

De tekst was zijn eigen vertaling in het Duits van delen van de Engelse gedichtencyclus The Seasons van James Thomson (1700-1748), van wie ook de tekst van het onofficiële Britse volkslied “Rule, Britannia!” afkomstig is. 

Van Swieten verlegde de plaats van handeling echter naar het Oostenrijkse platteland en schetste in zijn luchtige relaas een geïdealiseerd beeld van het boeren-leven, iets wat Haydn niet kon overtuigen.

Het componeren viel Haydn zwaar, ten eerste door zijn langzaam zwakker wordende gezondheid en ten tweede doordat hij niet goed met Van Swietens tekst uit de voeten kon. Het kostte Haydn twee jaar om het werk te voltooien.

Ga naar de bovenkant